ruud kuipers fotografie

 

Inspiratietekstje voor opleiding Product Design van de Hogeschool van Amsterdam

Thema: Comfort

Titel: Twee rampen

 

Er zijn twee rampen in het leven, las ik ooit ergens: je doel niet bereiken en je doel wel bereiken. Maar dat laatste gaat geheel in tegen het van A naar Beter principe. Met het arriveren zou je het uitzicht op je doel verliezen - en het verlangen zou verdwijnen.
Toch klopt de stelling denk ik wel. Het bereiken van het doel levert een moe maar voldaan gevoel op. Je bent even je onrust kwijt. Je prangende gespitstheid maakt plaats voor een rustige belangeloze openheid. Heerlijk. Maar toch is het prettig als die doelgerichtheid weer de kop opsteekt, toch?

Ons gevoel van verlangen is onderhevig aan een conjunctuur. Met een pulserend verlangen beweegt onze behoefte zich als een rups door het bestaan. Dan weer mopperend op stagnatie, dan weer uitgekeken op de aankomst. Soms is het lekker de rug te rechten en soms is de foetushouding ook even prettig.

Nee, het zit toch anders. We willen zo snel als mogelijk vooruit komen met het oog op het doel dat we eigenlijk niet willen bereiken. Het gevoel van bewegen zelf zorgt voor een gelukzalige ervaring. Het is als het uitpakken van een cadeau. Je grist het papier eraf en een heerlijke hebberigheid maakt zich van je meester. Maar als het cadeau zich aan je onthult ben je toch teleurgesteld. Je hebt je buit binnen, maar het cadeau is niet meer.

Laat ik het nou maar eerlijk zeggen, ik weet het niet. Ik vind het allemaal erg verwarrend. Het werd voor mij allemaal nog gekker toen ik een advertentie zag waarin werd gesproken van een “comfortabele hometrainer”. Geen A en geen Beter, maar lekker onderuitgezakt afzien zonder er de deur voor uit te hoeven. Bijna ideaal maar, nog niet goed genoeg dus. Ik wacht nog even met aanschaf tot de ligfietsversie er is. Dan heb ik nog iets om naar uit te kijken.

 

Ruud Kuipers