ruud kuipers fotografie

 

Inspiratietekstje voor opleiding Product Design van de Hogeschool van Amsterdam

Thema: Uitvindingen

Titel: Tegenwind

Eigenlijk bestaan alle problemen en alle oplossingen al vanaf het begin der tijden. En alle antwoorden liggen al sinds den beginne zwijgend te wachten op vragen die er ook altijd al waren. Zo bestond er voor de uitvinding van de zeilboot al tegenwind en hoefde men voor de oplossing niet ver te zoeken. Want de boot bleek zich prima aan die wind, die toch tegengesteld was aan zijn bewegingsrichting, te kunnen optrekken. Sterker nog: zonder tegenwind geen vooruitgang. Hiermee laten we Johan Cruijff ver achter ons. Bovendien, bij het laveren leggen we een langere weg af en kunnen we dus langer genieten van die heerlijke snelheid.

De kunst is om de juiste vraag op het juiste moment te stellen en het antwoord zal je, soms vanuit een donker hoekje, maar vaker recht voor je neus, met een blik van verleiding aankijken. Het punt is, alles wat je nodig hebt was er al die tijd al, maar het was alleen maar aan het zicht onttrokken. Het was bedekt met een laagje waan van de dag of bedolven onder gewichtige kennis. De kracht van de uitvinder zit in zijn vermogen om door de dingen heen te kijken en het voor anderen onder de bedekking vandaan te halen, oftewel te ontdekken.

Maar een uitvinder is een ziener, geen verkoper. Hij moet ons niet vermoeien met schijnoplossingen of oplossingen waar het reclamebureau de problemen nog bij moet gaan zoeken. Neem nou het probleem van de wijndrinker en de kurk in de fles.
De ober heeft daarvoor een eenvoudige kurkentrekker met hefboompje.  Na een of twee vakkundige gebaren kust de kurk zich los van de fles. Een ritueel met respect voor duizenden jaren fijnzinnige wijncultuur.
Maar de gemiddelde wijnkenner moet het doen met zijn duur betaalde keuken en wil voor alles een apparaat. Dus ook voor het verwijderen van die kurk. Op sommige dingen zijn we gewoon uitgevonden, denk ik. 

 

Ruud Kuipers