ruud kuipers fotografie

Van 7 tot en met 10 juni is Ruud Kuipers te zien op de SchoK kunstmanifestatie met het project, "it's there"

PlayButton

"It's there" is een gebeurtenis tussen een gitaar en drums. Met veel effectpedalen en interactie tussen gitaar en versterker genereert de gitarist (Eef Den Ouden) vanuit een idioom van Drone en Doom een langzaam verloop van klanken. Door de drummer (Ruud Kuipers) stroomt Jazz terwijl het zelden een groove veroorzaakt. Er ontstaat een landschap van verleidende, verontrustende klanken met ontluikende melodie├źn die nooit af raken. Zij spelen geen afgeronde composities maar laten de klanken de muziek maken of omgekeerd. Het is nergens een antwoord op, het is misschien wel niet eens muziek, het is gewoon daar.

De mysterie van dit muzikale landschap zit niet in het sublieme maar juist in het dagelijks bestaan. Het is niet het grote onbekende woud maar, het zou meer te maken kunnen hebben met het onnavolgbare leven in de bosjes van het park.

In zijn fotografie speelt Ruud Kuipers met de werkelijkheidsbeleving die de kijker heeft bij het kijken naar zijn werk. Hij voegt, buiten zijn geometrische beteugeling van de werkelijkheid, niets toe aan wat hij zag op de plek van de foto. Zo blijft de realiteit aan het woord. De realiteit van het kijken en de bekeken werkelijkheid.

In zijn drumspel probeert hij zich geheel te bevrijden van enige orde. Hij laat zijn gevoel vrijelijk opzoek gaan naar ritmiek (orde) om het vervolgens met hetzelfde gemak weer te verlaten. De werkelijkheid van de muziek van Eef staat hier aan het roer. De werkelijkheid is hier klaarwakker maar, het gevoel voor Jazz van de drummer droomt hier van de Drone en Doom van Evert Willem.