ruud kuipers fotografie

 

Inspiratietekstje voor opleiding Product Design van de Hogeschool van Amsterdam

Thema: Inspiratiel

Titel: Feest

 

Een goed voorbereid feest is gedoemd te mislukken. Dat heb ik meerdere malen ontdekt. Maar, hoe vreemd het ook klinkt, als je een feest maakt van de voorbereiding, resulteert dat in een algemene goedgemutstheid.

Het heeft allemaal te maken met ons eisenpakket. Daar moeten we vanaf. Met die zware rugzak vol voorzienigheden, waarmee wij de wereld proberen te beteugelen, komen we niet ver. Als we niet oppassen zijn we alleen maar bezig met het verplaatsen van de last en verliezen het oog voor de omgeving. Bovendien, een feest laat zich niet beteugelen door onze goedgeordendheid. Het zal uit zijn humeur raken en dat voelen de gasten. Weg feest.

Maar wat is een feest dan eigenlijk? Een feest is een afspraak dat het allemaal even niet zo uitmaakt en dat we ons laten verrassen. Niet dat we niets te wensen hebben, want we willen het wel leuk hebben op een feest. Maar we staan bij voorbaat open voor alles wat we als leuk kunnen herkennen. De gastheer/vrouw straalt warmte uit naar de gasten - en andersom - en de gasten vinden elkaar ook allemaal lief. We zijn geïnspireerd, dat is het woord. En inspiratie is niet alleen leuk voor feestjes. Het is een machtig instrument voor heel het leven. Inspiratie verenigt het onmogelijke met het mogelijke. Het is het vermogen onbevangen open te staan voor alles wat precies voldoet aan onze wensen.

foto Martin Parr

Ruud Kuipe
rs